Näringskedja/näringsväv

Med näringskedja menar hur näringsämnen sprids och omvandlas igenom en kedja avorganismer (djur, växter och liknande) som äter och/eller äts av varandra i ett ekosystem
I en näringskedja är det ganska lätt att se hur näringsämnen sprids och omvandlas. Spridningen och omvandlingen sker genom att en organism äter en annan och äts av en tredje i näringskedjan. Flera näringskedjor bildar tillsammans en näringsväv.

I varje näringskedja finns en enda rad av organismer där den första äts av den andra, den andra av den tredje, och så vidare. Den sista organismen i kedjan äts inte av någon. Man brukar säga att den sista organismen står högst upp i näringskedjan.

Fotosyntes

Prova att förklara till denna interaktiva bildförklaring. Kolla upp fakta på www.ne.se/dns om du är osäker...
http://www-vaxten.slu.se/index2.html

Fotosyntessång

Fotosyntesen gör att världen blir bra
solenergin den tas upp i ett blad
Tillsammans med koldioxiden
Som allt levande andas ut.

Fotosyntesen är där tre blir till två
Där omvandlas vatten, energi, CO2
Och blir till det syre vi andas och 
cellulosa, en sockerart.

Kroppen - matspjälkning

Köttbullens väg genom kroppen:

1. MUNNEN (Maten tuggas, blandas med spott, KOLHYDRATER bryts ned)
2. SVALGET och MATSTRUPEN (Muskler trycker ned maten)
3. MAGSÄCKEN (Muskler knådar maten, magsyra dödar bakterier och PROTEIN och VITAMIN bryts ned)
4. TOLVFINGERTARMEN (Bukspottkörteln och gallan har ingångar hit, FETT finfördelas)
5. TUNNTARMEN (5 meter, tarmvägg som 10 tennisplaner, näringsämnena tas upp genom väggen)
6. LEVERN (Renar ämnena i kroppen från gift)
7. NJURARNA (tillverkar urin, tar bort skadliga ämnen)
8. TJOCKTARMEN (Suger upp resten av näringsämnen och VATTEN)
9. ÄNDTARMEN (restprodukter samlas här, när den blir full- töms den!)

Ämnena som spjälkas sönder (bryts ned) är: PROTEIN, VITAMIN, FETT, KOLHYDRAT, VATTEN, MINERAL
 

Systematisk undersökning

Läxan denna vecka blir att titta på filmen nedan hur man skriver en systematisk undersökning.
Uppgiften är sedan att planera en systematisk undersökning, enligt uppdraget nedan som är taget från ett tidigare nationellt prov i biologi.
Laborativ undersökning i biologi
Jämför pulsen vid intervallöpning och löpning i konstant tempo 
I många uthållighetssporter tränar man intervallöpning. Det innebär att man varvar intensiv löpning med lågintensiv aktivitet eller vila.
Det som händer i kroppen under träning är svårt att mäta i skolan på kort tid. Du kan emellertid uppskatta hur mycket kroppen arbetar genom att mäta pulsen. Pulsen ökar ju snabbare du springer tills den når sitt maximala värde (brukar vara 220 slag/min minus din ålder). För att kunna jämföra intervallöpning och löpning i konstant tempo måste du beräkna medelvärdet av pulsen under intervallträningen. 
Din uppgift är att planera, genomföra och utvärdera en undersökning där du försöker ta reda på om det är intervallöpning eller löpning i konstant tempo som höjer pulsen mest. 

Planering (tidsåtgång 30 minuter):
Planera en vetenskaplig undersökning där du försöker ta reda på om det är intervallöpning eller löpning i konstant tempo som höjer pulsen mest. Du kommer att vid andra provtillfället ha 30 minuter på dig att genomföra undersökningen och 30 minuter för att utvärdera den.
Vår definition av en naturvetenskaplig undersökning:

En naturvetenskaplig undersökning går ut på att få svar på en fråga eller bevisa ett påstående. För att göra detta genomförs mätningar och observationer. Det kan finnas faktorer som kan påverka undersökningens mätningar. De kallas för felkällor. För att få ett så korrekt resultat som möjligt bör felkällor undvikas. Om felkällor undvikits och undersökningen i övrigt är tillräckligt bra utformad så ska det vara möjligt för någon annan att göra undersökningen och då få liknande resultat. 

I din planering ska du:
  • beskriva vilket material du vill använda
  • tydligt beskriva hur du tänker genomföra undersökningen
  • tydligt motivera varför du vill göra på det sättet
  • beskriva felkällor och hur du tar bort dessa
  • beskriva risker och förklara hur du hanterar dem

    Lämna in din planering skriftligt till Gunilla. Jag kommer att göra en bedömning om din planering är tillräckligt vetenskaplig och säker för att du ska kunna genomföra din laboration utifrån din planering. Om din planering inte är tillräckligt vetenskaplig och säker kommer du att få en färdig instruktion för att genomföra laborationen. 

På lektionen kommer du att följa din undersökning och redovisa vad du kom fram till. Labrapporten visar hur du genomförde din undersökning samt utvärdering av den. Labrapport med bilder ska redovisas i en iMovie-film med bilder, (foton/skärmdumpar), musik och inspelad röst. Max 2 min. 
Skapa ett Youtube-konto utifrån din elevviktoriaskolan-adress. Därefter laddar du upp din film där och gör den "olistad" (bara den med länken kan se filmen, går ej att söka på Youtube). Maila länk till mig ([email protected])